Hur kan jag hålla min hjärna i trim? Del 1

Tycker du att du inte minns saker lika bra? Glömmer bort vad du skulle göra eller hämta?  Känner du som om dina tankar är i en dimma, inte kan tänka klart eller ta bra beslut?

Kanske upplever du yrsel, förvirring eller känner dig oftare deprimerad? Vaknar du trött på morgonen och känner dig ”utbränd”?

Med ökad ålder och stress upplever många att kroppen och hjärnan inte fungerar lika bra.
Men det finns saker vi kan göra för att hålla igång hjärnan upp i hög ålder, minska stress och motverka ”trasig-hjärna” besvär (enl. Dr Daniel Amen).

Idag har man gjort stora framsteg inom hjärnforskning och här vill jag dela ett urval av några av de bästa idéerna, bla hämtade från några av Sveriges idag ledande profiler inom hälsa.

Här får du många praktiska lösningar som kan hjälpa dig omvandla och omstrukturera hjärnan så att du får minskad stress, bättre minne, ökat fokus och större känslomässig balans.

Det är samtidigt en komprimerad manual för generell hälsa och välmående som i grunden handlar om val av livsstil. Flöde av livsenergi skapar harmoni i kroppen och här får du lite tips på vad du kan göra i ditt dagliga liv för att säkerställa optimal hälsa också i resten av kroppen.
Icke att förglömma det kraftfulla hjälpmedel som vi har tillgång till med frekvensterapi/medicin!

Allt hänger ihop och påverkar varandra…

Innehåll

  1. Motion, träning och rörelse
  2. Sömn och återhämtning
  3. Få koll på din stress
  4. Viktkontroll, fasta
  5. Toxicitet, rening
  1. Motion, träning och rörelse

Jag tror att de flesta vid det här laget har förstått betydelsen av motion och rörelse.

Enligt Anders Hansen är hjärnan byggd för rörelse och för mycket stilla sittande skapar bl a en sämre koncentrationsförmåga, sämre minne och instabila känslor (oro och depression).

Sanna Ehdins forskning bekräftar också att motion och rörelser har många positiva effekter. T ex förbättrad cirkulation och lymfflöde, stärkande av hjärta, blodkärl, lungor, syresättning, tarmar och immunförsvar. Det hjälper också avgiftning av diverse slaggprodukter, en konstant process.

Mer intressant information från kommer från Peter Wilhelmsson. Han skriver att motion bla motarbetar insulinresistens (prediabetes), inflammation, nedbrytning av hippocampus (inlärning, konstruktion av och integration av information som lagras i långtidsminnet), bättre blodförsörjning, syresättning, ny tillväxt av nervceller och blodkärl i hjärnan, slår av stress signaler, balanserar känslor, ökar kreativitet och minskar risken att utveckla demenssjukdomar.

Enligt Dr Daniel Amen är speciellt effektiva träningsformer tex ”burst training” (korta perioder av högintensiv aktivitet – 30 – 60 sek), styrketräning (30 – 45 min 2 x per vecka), aktiviteter som tränar koordination; dans, tennis, pingis, yoga, tai-chi och chi-gong m fl.

Stå gärna upp mer när du jobbar och ta korta pauser ungefär varje halvtimme med knäböj, andning och stretchning.

Bäst resultat får du om du tränar på morgonen och en morgonpromenad med frisk luft kan göra susen!

Solsken är viktigt för våra lyckokänslor som påverkar våra serotoninnivåer (signalsubstans som reglerar sömn, vakenhet, aggressivitet, aptit och sexuell lust – google).

  1. Sömn & återhämtning

När vi sover jobbar kroppen med livsviktig reparation, rening och förnyelse.

Att investera i en högkvalitativ säng understödjer utan tvivel, optimal hälsa. Enligt ”Baubiologie” (tyska; byggnads-biologi) principer, som jag studerade i USA, är den bästa sov-miljön i ett tyst och mörkt rum, gärna med tillgång till frisk luft, som sänker temperaturen i rummet och stimulerar en djupare inandning vilket hjälper syresättning av kroppen.

En bra säng och lakan av naturliga material som andas, är också ett sätt att få kroppen att slappna av och reglera temperaturen. Helst utan metalldelar (skapar stress i vårt bioelektriska system) och med en bra, stödjande naturlatex madrass.

Den rening som görs av hjärnan under sömnen blir extra effektiv om man sover på höger sida* (*enligt forskning av Maiken Nedergaard – Köpenhamns Universitet och Dr Helen Benveniste, Stony Brook University School of Medicine, New York)

Här är några fler tips;

– Skapa regelbundna tider för din sömn.

– Undvik stressande aktiviteter 60–90 minuter innan läggdags som t ex digitala och sociala medier och tv-tittande. Ät inte och drick inte stimulerande drycker 3 timmar innan läggdags. Använd gärna rogivande örter som t ex kamomill. lindblomma, lavendel etc antingen som te eller i en aromadiffuser för eteriska oljor.

– Varma bad eller bastu är djupt av slappnande (infra-röd sauna är extra effektivt och avgiftande – reningseffekten går djupare ner i cellerna).

– Ta en stund att reflektera över dagen, läs en inspirerande bok, meditera gärna och känn tacksamhet.

  1. Få koll på din stress

Vi lever i en tid med mycket stress av olika slag med en konstant ström av information som pockar på vår uppmärksamhet och utmanar vår förmåga att fokusera.

Men det finns många saker vi kan göra för att minska och ta bort överflödig stress. Här kommer ett litet urval av detta ganska omfattande ämne.

– Se till att få regelbunden och tillräcklig sömn. Gärna samma tider varje dag.

– Börja varje dag med att känna tacksamhet, meditera och visualisera, inspirerande läsning, skriva dagbok, lyssna på ljudbad (t ex solfeggiotoner eller kristallskålar – finns många inspelningar på både Youtube eller Spotify), djupandning och mantran etc. Det sätter tonen för resten av dagen och är väl värt att lägga tid på. Även en kortare tid (10 min) kan göra underverk!

– Planera din dag kvällen innan!

– Skriv ner negativa stressande känslor på ett papper och på ett annat motsatsen till dessa. Bränn det med negativa tankar/känslomönster. Observera dina tankar under dagen.

– Ta varma bad och bastubad (infraröd bastu är som sagt extra effektivt), massage, fotvård etc.

– Undvik socker, halvfabrikat (finns det artificiella ingredienser? t ex aspartam, glutamat, färgämnen, kemikalier, tungmetaller m m). Minska intaget av koffeinrika drycker.

– Ät mycket färska grönsaker och frukt (ekologiskt så mkt som möjligt).

– Använd örter (lavendel, kamomill, citronmeliss) eteriska oljor och kosttillskott (adaptogener) som är lugnande.

– Drick renat, gärna vätejoniserat vatten mellan måltiderna (det rekommenderas allmänt ca  2 L/dag)

  1. Viktkontroll & fasta

Enligt Peter Wilhelmsson är fetma en starkt bidragande faktor till kognitiv försämring och alla kroniska sjukdomar. För mycket fett skapar konstant inflammation i kroppen. 

Andra faktorer som påverkar viktuppgång är bl a hormonförändringar (relaterat till klimakteriet), låg sköldkörtelfunktion, dolda allergier, toxicitet, läkemedels-biverkningar, näringsbrister och inte minst stress.

Några tips:

– Hitta en kostplan som du tycker passar dig, antingen kortsiktig eller långsiktig. Det handlar i grund och botten om en livsstilsförändring. Ta gärna hjälp av en hälsocoach eller kostrådgivare som kan ge dig råd, tips och idéer.

– Ät mat som hjälper dig att förbränna fett, t ex selleri, grapefrukt, alger, cayenne/chilipeppar, kanel (hjälper också blodsocker), ingefära, curry och gurkmeja. Råa grönsaker, mogen frukt, färskpressad juice (vetegräsjuice är fantastiskt bra), groddar och mikrogrönt.

– Undvik socker och snabba kolhydrater (t ex vitt mjöl, pasta, bröd).

– Detoxa – fasta regelbundet (se Sannas Fastebok nedan). Ta stödjande kosttillskott som minskar kolhydrat- och sockersug t ex krom, glutamin, MCT-olja och kelp, jod och B-vitaminer som hjälper sköldkörteln.

– Tugga noga och stress-ät inte. Börja gärna måltiden med några djupa andetag och känn tacksamhet. Ät i lugn och ro och njut av smakerna.

– Testa 5:2 eller liknande dieter som också hjälper med avgiftning, speciellt om du fastar under morgon/förmiddag. Då kan du starta din dag med ett glas ljummet citronvatten (färskpressad) och lite riven ingefära för extra förstärkning. Skölj med saltvatten efteråt för att undvika skador på emaljen från citronsyran.

– Undvik att äta efter kl 19 – 3 timmar innan läggdags.

– Drick ca 2 L renat vatten (vätejoniserat är ett plus) och andra drycker såsom grönt te, örtte, utspädd juice (färskpressad helst) och smoothies etc.

  1. Toxicitet & rening

I dagens moderna samhälle utsätts vi konstant för en mängd kemikalier i mat, hygienprodukter, rengöringsprodukter, i kläder, textilier, möbler, vatten och luft m m.

Allt detta påverkar naturligtvis vår kropp och vår hjärna. Men vi kan göra mer medvetna val av produkter som i alla fall hjälper att minska denna uppsjö av toxiner.

Några tips:

– Välj ekologiska produkter så långt som möjligt (grönsaker, frukt etc) och större odlad fisk. Ät hellre sardiner, ansjovis, sill och vildfångad lax, kött från gräsbetande eller vilda djur.

– Undvik mat med GMO och ”skräpmat” fulla med syntetiska toxiner och tillsatser.

– Ät helst inte mjölkprodukter då de skapar inflammation i kroppen. Annars välj laktosfritt och ekologiskt.

– Hygienprodukter och kosmetika; titta på innehållsförteckningarna och välj dem med naturliga ingredienser. Eller varför inte göra dina egna?

– Använd naturliga, giftfria rengöringsmedel.

– Köp ekologiskt producerade kläder och underkläder om möjligt och samma gäller speciellt för sängkläder och handdukar. Tvätta innan användning.

– Välj gärna giftfria målarfärger, mattor och byggnadsmaterial som annars ut-gasar och förorenar inomhusluften. Kontrollera att du inte har mögel och radon i ditt hem.

– Om du har amalgamfyllningar i dina tänder ta bort dem med hjälp av utbildade tandläkare som vet hur man bäst handskas med amalgam. Sök gärna upp en tandläkare som jobbar med mer naturliga metoder. Har du rotfyllningar så kolla att de inte är infekterade.

– Begränsa exponering av elektromagnetisk strålning, speciellt i sovrummet. Lägg mobiler (helst avslagna) på minst 3 meters avstånd när du vilar.

– Använd inte kokkärl av aluminium och teflon, begränsa plastpåsar och plastfolie. Använd hellre glas för matförvaring.

Här vill jag också hänvisa till 2 tidigare inlägg som jag gjort om avgiftning (se länkar nedan).

Sist men inte minst vill jag även tillägga det kraftfulla hjälpmedlet som vi har i kvantum biofeedback; frekvensterapi. QUEX ED har en mängd olika protokoll som kompletterar vad vi själva kan göra. Eget ansvar är alltid en viktig del i vår hälsorutin.

I nästa del kommer jag att fortsätta titta närmare på val som vi kan göra för att förstärka vår hjärnas- och kropps hälsa! 

Under tiden….

Lev väl och hela ditt liv!

Annika
Frekvensterapeut – Hälsocoach
Grundare Levohela

Referenser – lär dig mer!

Rädda din hjärna nu – Peter Wilhelmsson/ Hayde Bolouri

Nya självläkande människan – Sanna Ehdin

Sannas Fastebok – Sanna Ehdin

Hjärnstark – Anders Hansen

Memory Rescue (eng) – Dr. Daniel Amen, MD

Andra användbara länkar:

Building Biology

Natursäng

Andning

Solfeggio toner

Kristallskål + ljudbad

Aromadiffuser

Relaterade inlägg

Avgiftning – ett nödvändigt livsstilsval del 1

Avgiftning – ett nödvändigt livstidsval del 2

Dela gärna inlägget