Håll din hjärna i trim – Del 3

Håll din hjärna i trim! Del 3

Nu fortsätter vi utforska aktiviteter som kan hjälpa att hålla våra hjärnor i bra form.

Vi tittar på själslig/andlig utveckling och inre arbete, som även det spelar en viktig roll.

Det är min erfarenhet att det inte bara hjälper hjärnan fysiskt, utan det höjer också vår frekvensvibration som verkar vitaliserande och stimulerande på hela vår kropp; fysiskt, psykiskt och själsligt.

Personlig utveckling? Vad har det med hjärnans hälsa att göra?

När vi har en önskan att hela tiden förbättra oss själva hjälper vi också vår hjärna. Det kan t ex handla om att vara nyfiken och vilja lära sig och förstå nya saker. Det stimulerar olika delar av hjärnan och bygger nya nervbanor.

Så t e x förstärker bön och meditation den frontala loben som vi använder när vi tar överlagda beslut, fokuserar, använder impuls kontroll, organiserar, planerar, känner empati och när vi lär oss från misstag. Du kan läsa mer om det i Dr. G. Amens bok – Memory Rescue.

Peter Wilhelmsson förklarar i – Rädda din hjärna nu, att för varje tanke och känsla vi har påverkar hela kroppen på många olika nivåer och plan. T ex hormoner, signalsubstanser, näringsupptag och tarmflora, immun- och lymfsystemet, akupunkturlinjer och kroppens kraftcenter – chakran m m.

Det är min övertygelse och erfarenhet, att ju mer energi och kraft känslan/tanken har, desto större balanserande effekt har den på hela vår kropp.

Varför är meditation så kraftfullt?

Meditation är ett fantastiskt hjälpmedel, som vi människor har använt för att balansera våra liv under tusentals år. Jag har personligen använt mig av meditation i olika former under många år. Det har hjälpt mig att resa mig över känslomässig och fysisk stress i ögonblicket. Det har skapat ett inre lugn som jag bär med mig varje dag.

Meditation, eller introspektion som det också kallas, skapar en djupare kontakt med ditt inre ”jag” som i sin tur skapar känslor av djupt välmående, ett inre lugn, lycka och tillhörighet. Det tar effektivt bort stress, som är grunden till många av våra s k sjukdomar.

Stresshormoner aktiverar våra hjärnors frekvens-vågor på ett ”oordnat sätt”, som innebär att våra kroppar inte kan arbeta lika effektivt. Det skadar på sikt både hjärnan och kroppen.

Men när vi lär oss, att sakta ner hjärnvågorna genom meditation till alfavågor, så flyttas vårt medvetande till mitthjärnan (det limbiska systemet) och sammankopplas med kroppens undermedvetna system (det autonoma nervsystemet) som håller styr på alla de funktioner i kroppen som håller oss vid liv. Det är skapat för att upprätthålla ordning och balanserar både kroppen och hjärnan. Vårt undermedvetna är mycket bättre på att läka kroppen än vårt dagliga medvetande. Det här kan du läsa mer om i Dr. Joe Dispenza bok- Hitta din övernaturliga kraft.

Genom tyst introspektion och meditation får vi också ökad klarhet, självinsikt – en djupare förståelse av oss själva, medvetenhet och en större känsla av trygghet och meningsfullhet.

Sanna Ehdin beskriver i sin bok – Nya Självläkande människan – hur meditation påverkar kroppen fysiskt.

Den aktiverar vagusnerven (kroppens största nerv som går från hjärnan ner till mage/tarm). Den hjälper oss att bl a kontrollera våra immunceller, påverka stresshormoner, minska inflammationer och dessutom förebygga sjukdom och åldrande. Meditation gör dessutom hjärnan kraftigare istället för att krympa, som annars är en del av åldrandet.

”Att aktivera vagusnerven är viktigt eftersom inflammation

är grogrunden för all psykisk och fysisk ohälsa.

Stimulerad vagusnerv ger välmående.”  Sanna Ehdin

Varför är det bra att kontrollera sin andning?

När vi kombinerar meditation och medveten, kontrollerad andning förstärks effekten av båda. Andningsövningar stärker sambandet mellan kropp och själ och hjälper livsenergin att flöda harmoniskt i kroppen.

Det skapar både fysiskt och mentalt välbefinnande och lindrar stress och förbättrar fokus. Det blir lättare att bygga en bro mellan det medvetna och undermedvetna, kontrollera dina hjärnvågor (beta, alfa, delta, theta), bygga din motståndskraft och inre styrka.

När vi medvetet kan skapa ett inre lugn så påverkas också den del av hjärnan där vi har gamla trauman och begränsande attityder lagrade (i det limbiska systemet). När du regelbundet lugnar hjärnan på detta naturliga sätt, utan att använda droger, kan en djupare läkning av oläkta känslor och falska antaganden få en chans att komma i balans och neutraliseras.

Enligt Sanna Ehdin (Nya självläkande människan) kan medveten andning också ge dig:

  • Ett starkare hjärta och lugnare hjärna
  • Ökad fettförbränning
  • Bättre sömn
  • Mer energi
  • Effektivare träning
  • Minskad värk/smärta

”Din kropp har alla resurser och ett oändligt anpassningssystem att själv reglera, reparera, förnya och frodas. Det gäller bara att använda det. Att odla och ge näring till kärleken, lugn, frid, ro och inre glädje – är helt avgörande för hälsa och livslängd.”                                          Sanna Ehdin

I nästa avsnitt kommer vi att titta närmare på den roll självdisciplin, mental träning och mindfullness har i att hålla hjärnan i trim och balans.

Den bästa investeringen du kan göra är att investera i din hälsa!

Lev. Balansera. Hela

Annika Andersen Laggoune

Frekvensterapeut och hälsocoach

Grundare Levohela Frekvensmedicin och Hälsorådgivning

Vill du ha hjälp med att balansera din hjärna?

Du kan boka en kostnadsfri rådgivning där vi tillsammans kan se vad just du behöver.

Boka tid på Bokadirekt! (ej rådgivning)

 Referenser, källor och inspiration för dig som vill veta mer!

  • Peter Wilhelmsson, fil.mag, fil kand., naturläkare, närings- funktionsmedicinare –

Rädda din hjärna nu

Dela gärna inlägget