Kronisk trötthet ME/CFS

Kronisk trötthet ME/CFS – Ett syndrom som ligger i tiden…

Varför känner jag mig inte utvilad när jag vaknar på morgonen?

Det är ett konstaterat faktum att vi utsetts för mycket stress i dagens informationssamhälle och många upplever idag s k ”utmattningssyndrom” eller ”kronisk trötthet” med påföljder som är allt annat än önskvärda. Ofta är stressen låggradig men långvarig som på sikt gör att våra binjurar blir utmattade och inte producerar de hormoner vi behöver för att bibehålla vår energi.
Stress ligger bakom upp till 80% av våra åkommor, men orsaken till detta fenomen är dock inte klart identifierad. Några studier har påvisat ett samband med ett inflammerat nervsystem och virusinfektion (t ex Epstein Barr – ett virus som idag har stor spridning – se Medical Medium/ Sköldkörtelns hemlighet).

Ett annat perspektiv är att vår återhämtning inte har varit tillräcklig under en längre tid vilket är enormt viktigt.  T ex vid känslomässig och mental stress går kroppen konstant på ”högvarv” och det kan i sin tur resultera i sömnsvårigheter. Låggradig-långvarig stress kan över tid skapa en hel del andra symptom i kroppen som t ex depression, huvudvärk, problem med minne och koncentration, förvirring, magsår, kolit, övervikt, hjärtsjukdom, ledsmärta, muskelsvaghet m m.

Kronisk trötthet är alltså en komplex obalans då allt i vår kropp; celler, organ, tankar och känslor m m, kommunicerar och samarbetar. Läkning på djupet kräver att vi ser obalansen ur ett helhetsperspektiv. Ett symptom uppstår när vår kropp reagerar på en obalans och kommunicerar om att det uppstått en  blockering i vårt energiflöde.

Så vad kan tänkas ligga bakom denna djupt liggande trötthet?

Möjliga orsaker kan t ex vara anemi (för lite järn i blodet), hypoglykemi (lågt blodsocker), underaktiv sköldkörtel (producerar inte tillräckligt av sköldkörtel hormon), tungmetallsförgiftning (t ex amalgam), Epstein Barr virus, utmattade binjurar (producerar inte tillräcklig mängd hormon t ex kortisol) och matsmältningsproblem/näringsupptag (brist på enzymer), så att kroppen inte får tillräckligt med energi och näring.

Det är viktigt att undvika stressande situationer, socker, alkohol och droger.

Men förutom att undvika dessa ganska välkända källor till stress, finns det  också andra hjälpmedel vi kan ta till hands, för att mildra symtomen och hjälpa kroppen att återta sin balans…

Basen är en näringsrik kost av färska, oraffinerade, rena källor till näring (mer om det i en annan kommande artikel). Icke att förglömma att dricka rikligt med renat vatten, gärna berikat med väte.

Örter:
Linfröolja (innehåller E-vitamin – antioxidant)
Lakritsrot (stärker och återuppbygger binjurarnas funktion)
Mariatistel extrakt (hjälper bl a levern med avgiftning)
Alfalfafrö (gärna groddade – mkt näringsrikt)
Spirulina (hjälper bl a avgiftning av tungmetaller)
Grönt te (antioxidant, antiinflammatorisk)
Rölleka (hjälper produktion av röda blodkroppar i benmärgen),
Ashwaganda (motverkar bl a stress)
Bipollen (antibakteriell, antiinflammatorisk, B-vitaminer, zink, järn)
St. Johns Wort (hjälper depression)
Ginseng (fysisk/mental energi, koncentrationsförmåga, stärker immunförsvar, antistress)

Vitaminer:
Vitamin C + E (antioxidanter)
B15 (B-komplex bäst då alla B-vitaminer jobbar tillsammans)
Karetenoid (antioxidant)
Antioxidanter (bla vitaminer, enzymer och proteiner)

Andra källor:
Aminosyror (hjälper kroppen att bygga proteiner, speciellt bra för äldre)
EFAs (t ex nattljusolja och gurkört)
DHEA (hjälper binjurarnas produktion av hormoner)
Klorofyll (hjälper med avgiftning, syresättning, stärker immunförsvar, förbättrar matsmältning etc)

Här är ett recept på te:

  • Gör en kopp te med kardemumma*.
  • 2 ½ dl vatten med ¼ tsk stött el hel kardemumma.
  • Tillsätt ekologiskt grönt koffeinfritt te om du önskar.
  • Koka upp vattnet med kardemumman och låt dra i 5 minuter.
  • Sila ifrån och söta med honung och ev lite mjölk (gärna växtbaserad)

*Kardemumma har en positiv effekt på matsmältningen, är antibakteriell och hjälper till att sänka blodtrycket.

Det finns också många fantastiska avstressningsmetoder tillgängliga idag, som funnits under lång tid men som inte alltid har varit kända av många människor.
T ex yoga, chi gong, meditation, medveten stress-reducerande andning, ”mindfulness”, mental träning (attityder, tankar, självbild – ”good enough”) etc.

Ett annat kraftfullt hjälpmedel är Kvantumbiofeedback instrumentet QX Ed, som hjälper oss att finna vart blockeringarna sitter i kroppen men också att hjälpa kroppen med avgiftning och återställande av balans. Eftersom allt i vår värld är olika former av frekvensenergi så kan det vara extra bra att kombinera frekvensterapi med intag av örter, vitaminer och medveten avstressning etc.

Man kan säga att läkning är endast en justering av frekvensen i kroppen som du alltså kan justera på flera olika sätt. Kombinera gärna flera av dem för bästa resultat!

Lev väl och hela ditt liv!

Källor:
Nirvana Zarabi-Smith – Quantum Encyclopedia av Quantum Academies
thequantumacademies.com

Google (sökmotor)

Översättning + egna kommentarer – Annika Andersen Laggoune, Levohela

Dela gärna inlägget