Hjälpa mitt immunförsvar? 


Allt i vår värld består av olika former av information – frekvenser och vibrationer. Förutom den fantastiska hjälp som vi kan få av frekvensmedicin/ biofeedback balansering, så är det bra att stärka vårt naturliga immunförsvar genom att välja näringsrik mat och kosttillskott.

Vår kropp är ju en del av naturen som försett oss med alla resurser för att hålla våra kroppar i balans, förutsatt att våra källor till föda är så rena som möjligt och av god kvalitét. Men ibland behöver våra kroppar ändå extra hjälp på traven utöver den dagliga födan, som t ex om vi upplever mycket stress i våra liv. Tack o lov finns det idag så många resurser vi kan använda oss av!

När vi tar hand om vår kropp, genom att göra medvetna val av vad vi äter, hur vi rör oss, våra attityder, tankar och känslor, så håller vi vårt inre eko-system i balans och harmoni.
Då kan också kroppen göra det enormt fina jobb som den var skapad att utföra, på det bästa och mest effektiva sättet. Tänk härlig, färsk, ekologisk frukt och grönsaker, ej genmanipulerade…färska groddar och mikrogrönt, animaliska produkter från rena källor och rent, friskt vatten (gärna vätejoniserat)… mums för immunförsvaret!

Kanske är detta viktigare än någonsin, eftersom det idag finns många onaturliga ämnen i vår miljö, t ex kemikalier, föroreningar, strålning, högre stressnivåer etc.

Att ta hand om sin hälsa är ett ganska omfattande ämne men väl värt att studera! Här vill jag dela med mig av några av mina bästa tips på speciellt immun-förstärkande kosttillskott som jag själv använder.

Nedanstående lista kan tyckas var ganska lång men vi behöver inte använda alla tillskott, bara de som kroppen vill ha. Det är också bra att göra uppehåll emellanåt, så att man t ex tar några tillskott under 3 månader och sedan gör 1 månads uppehåll. Detsamma gäller för  örter och mat. Detta beror på att när kroppen vänjer sig vid en viss frekvens så slutar den reagera. Muskeltestning eller att använda en pendel kan hjälpa oss att testa vad vår kropp är i behov av. Variation är en gyllene regel.

Enligt min mening så är humussyra, glutation, probiotika, tallbarrste, zeolit, och vitamin D3 en bra grund att börja med som komplement till en balanserad kost. Om vi börjar ta för många tillskott på samma gång kan vi få oönskade reningseffekter som kan skapa onödig stress i kroppen. Bättre då att ta det lugnt och pröva dig fram till vad som fungerar bäst för just dig. Här är ett axplock av några bra tillskott som jag själv använder…

Om du klickar på länkarna kommer du direkt till olika produktsidor. Det här är on-line butiker som jag ofta använder när jag beställer kosttillskott. Du kommer att se många olika butiker, men du kan säkert hitta flera produkter på samma sajt så att du får ett bättre pris på frakt.

Humussyra-Fulvosyra

Humussyror och fulvosyror är de mest bioaktiva fraktionerna av humus (skapas av förmultnande växter) och räknas därför som biostimulanter (Jardin 2015). Humussyror anses vara en av de viktigaste komponenterna i en bördig jord eftersom dessa påverkar jordens kemiska, fysiska och biologiska egenskaper (Calvo, Nelson & Kloepper 2014).
Många av de jordar som våra grödor växer i är idag näringsfattiga p g a ensidig och syntetisk gödning. Under ideala förhållanden skulle vi faktiskt inte behöva kosttillskott. Enligt forskning och traditionell användning hjälper dessa syror att stimulera immunförsvaret och behandla influensa och diverse virus infektioner. Anti-virus, anti-cancer.

Glutation (gärna ”liposomal” som gör den extra lättillgänglig för kroppen att ta upp)

Viktig antioxidant, stödjer andra antioxidanter (t ex vitamin C och E ), hjälper till med avgiftning, antiinflammatorisk, stödjer levern, hjärta och hjärna m.m.

NAC (N-acetyl cystein)

Hjälper produktionen av glutation, antioxidant, anti-inflammatorisk, förstärker avgiftning, stödjer lever, anti-koagulerande m m.

Probiotika (lactobacillus bulgaricus mm.)

Miljön i tarmen kan förbättras med probiotika, ”goda” bakterier, som också har effekter på immunsystemet, eftersom upp till 80% av immunförsvaret finns i mage och tarm. Det kan också skydda mot ”grafen-oxid” förorening i tarmen (viktigt att rensa ut från kroppen). Finns också bl a i mjölksyrade grönsaker och dryck.

Matsmältnings-Enzymer

Det är bra ide’ att ta hjälp av extra enzymer när vi äter mat som utsatts för temperaturer över 42 grader. Varför? Jo, för att all föda innehåller naturligt specifika enzymer för att hjälpa kroppen ta upp näringen, men dessa blir overksamma vid 42 grader, och kroppen måste då ta av sitt eget enzymförråd (som används till massor av processer i kroppen bl a immunförsvaret) som under tid utmattas och gör det svårare för kroppen att ta upp näring.

MSM (Metyl-sulfonyl-metan)

Antiinflammatorisk, antioxidant, förbättrar huden, reducerar ledsmärta och stelhet (artrit), hjälper allergisymptom, stärker immunförsvaret, motverkar cancer m m.

Tallbarrste + tallbarsextrakt eterisk olja

Innehåller bl a ”suramin” som man tror motverkar blodproppsbildning, antikoagulant, antioxidant, antivirus, antiparasitisk, anti-inflammatorisk m m. Kan du plocka själv också.

Gurkmeja (turmeric)

Kan hjälpa vid risk för blodkoagulering, anti-inflammatorisk, anti-depression, hud-hälsa, antipapistisk, antibakteriell, motverkar svamp.

Zeolit (avgiftning)

En komplex mineral som skapas i kontakt med vulkanisk lava och vatten. 60+ spårmineraler; antioxidant, anti-koagulant, motverkar svamp, probiotika, avgiftar tungmetaller, anti-depression, anti-inflammatorisk, lever rening m m.

Zink

Zink är en livsnödvändig mineral och ingår i 100-tals enzymer i kroppen; immunförstärkande, hjälper hjärnan, nervsystemet, hud och hår.

Quercetin

Är ett naturligt pigment som finns i många grönsaker (t ex lök) och frukter; anti-oxidant, anti-allergi, anti-inflammatorisk, stärker immunförsvaret, skyddar nerver, anti-åldrande, ökar träningsförmåga m m.

Vitamin D3

Produceras naturligt i huden när vi är i solen. Stabiliserar nervsystemet, stärker immunförsvaret och skelettet, hjälper hjärtat och energin. För oss som lever i solfattiga delar av världen är det extra viktigt att ta detta tillskott. Tag gärna i kombination med K2.

Vitamin C (gärna ”liposomal” som gör den extra lätttillgänglig för kroppen att ta upp)

Är en kraftig anti-oxidant och är kanske den mest välkända vitaminen för vårt immunförsvar. Den produceras inte av kroppen så vi får den framför allt från mogen (helst mognad på träd el buske), ekologisk frukt och bär.

Melatonin

Melatonin är en naturlig produkt som finns i växter och djur. Det är främst känt hos djur som ett hormon som frisätts av tallskottkörteln i hjärnan på natten och har länge varit förknippat med kontroll av sömn-vakencykeln. En god sömn är så viktig för vårt immunförsvar!

Svart kumminolja/frön

Har använts under mer än 2000 år för sina hälsobringande egenskaper och för mat-lagning. Stärker immunförsvaret, antioxidant, anti-inflammatorisk, antibakteriell, sänker kolesterol, stabiliserar blodsocker, stödjer mag/tarmhälsa, förbättrar minnet, anti-stress m m.
Och många fler!…

Hoppas denna information ska vara till dig till nytta o glädje!
Vår hälsa är ju trots allt det viktigaste vi har!

Källor & utvalda länkar:

Dr. Kathrada – intressanta artiklar (eng)

www.caringhcws.co.za

Dr. Sanna Ehdin om vitaminer.
Tips från Sanna; Töm gärna ut kapslar direkt i mat och dryck. Kapslarna som ofta är tillverkade av cellulosa är inte så bra för tarmen.

20 foods that are high in vitamin C (eng)

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods

Länk till boken; Enzyme Nutrition (eng)
https://www.adlibris.com/se/bok/enzyme-nutrition-9780895292216

Hippocrates Health Institute, USA (eng), där jag studerat ”Lifestyle Medicine”

https://hippocrateswellness.org/

Dela gärna inlägget